Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek / Me Before You

Fülszöveg:

Louisa Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait… 
Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes… 
Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és -pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?

Véleményem:
ABSZOLÚT KEDVENC KÖNYV!!! Ez az egyik legszebb könyv, amit valaha olvastam! Annyira szép, megindító történet. Másodjára olvastam és igen, most is sírtam! 
Nagyon nehéz erről a könyvről írni. Kellett is egy kis idő mire megemésztettem és össze tudtam szedni a gondolataimat.
Louisa elvesztette állását, és szinte minden álláslehetőséget kipróbál, mert segítenie kell szüleinek. Így kerül a Traynor házba, hogy egy kerekesszékes férfi gondozója legyen. Először Will nem volt szimpatikus számára, mindig morgott, rossz kedve volt. Teljesen együtt tudok érezni vele.
Will 35 éves két évvel ezelőtt balesetet szenvedett, egy motoros elütötte. A gerince súlyosan sérült, végtagjait nem tudja mozgatni. Ez nagyon szörnyű helyzet, de Willnek még rosszabb, mert ő előtte nagyon aktív életet élt. Sokat dolgozott, egy pénzügyi cég társtulajdonosa volt, nagyon sikeres és gazdag. Emellett sokat sportolt, szerette az extrém sportokat, a nyaralásokat, nagyon sok helyen járt. És igen aktív életet élt, sok 'barátnője' volt, szerette a szexet. Mindettől a baleset megfosztotta. 
Már nem akar élni, próbált öngyilkos lenni, de nem sikerült neki. Aztán hallott a svájci Dignitasról, ahol a menthetetlen helyzetben lévő embereknek segítenek öngyilkosnak lenni. Ám a szüleinek adott 6 hónapot. Ezért alkalmazta a család a mindig vidám Louisat, hogy segítsen abban, hogy Will élni akarjon. 
Will változott is a 6 hónap alatt. Lou megjelenésével boldogabb lett. Van aki felvidítsa minden nap. Megismerhetjük miken kell keresztülmennie, mit tud és mit nem tud csinálni, milyen veszélyek várnak rá, milyen betegségekkel kell szembenéznie. Lou jó hatással van rá, de ez fordítva is igaz. Lou egész életében szülővárosában élt, nem mozdult ki, egy kávézóban dolgozott, míg az be nem zárt, egy megrekedt kapcsolatban élt, ami már nem igazából tette boldoggá. Will felnyitotta a szemét, hogy az élet nem csak ennyi. Sokkal több dolgot el tudna érni, csak élnie kell. 
"Jól vagyok. Csak… (...) Még nem akarok bemenni. Csak szeretnék itt ülni, úgy hogy ne kelljen arra gondolnom, hogy… - Nagyot nyelt. Még a majdnem teljes sötétségben is látszott, hogy erőlködik. - Én csak…szeretnék csak egy férfi lenni, aki elment egy koncertre egy piros ruhás lánnyal. Csak még pár percig." ~Will
Mindkét szereplő sokat fejlődött a könyvben, de főleg Lou. Will pedig belopta magát az ember szívébe. 
"Néha, Clark, maga az egyetlen, amiért úgy érzem, érdemes felkelnem reggel."~Will
"Nem lehetek az a férfi, aki magával lenni akarok. És az azt jelenti, hogy ez... - nézett fel az arcomra- ez csak ... újabb emlékeztető lesz arra, hogy mi nem vagyok."~Will 
"Egyenesen a szívembe találtál, Clark"~Will 
"Csak élj."~Will 
Láthatjuk magunk előtt az elbeszélésekből az életerős, vidám, pénzügyi szakembert, a baleset előtti Willt, és a kerekesszékbe került Willt, aki nem tud ebben a helyzetben semmit sem kezdeni életével. 
"Soha, soha nem fogom megbánni azokat a dolgokat amiket tettem. Mert ha az embernek egy ilyen székben kell rostokolnia, az emlékeiben élő helyeken kívül többnyire nem nagyon mehet máshová."~Will
Az igazság az, hogy Will szenved. Nemcsak azért, mert tudja mit vesztett, és már nem tud aktívan élni, hanem azért mert fájdalmai vannak, állapota nem javul, és szörnyű szenvedésen kell keresztülmennie, mikor egy-egy betegség megtámadja.
"Ez a mostani nem valami nagy élet, Clark. De ha arra gondolok, még mennyivel rosszabb lehet - néha csak fekszem az ágyamban éjszakánként és úgy érzem, nem kapok levegőt."~Will 
"Úgy tűnt, nemcsak a betegség meríti ki, hanem az életbe is belefáradt."~Louisa 
Nem egy könnyed olvasmány. Szívszorító történet. Ajánlatos egy csomag zsepit bekészíteni magunk mellé. 

"Csakhogy ott van az a dolog, amelyet nem értesz meg egészen, míg magad is anya nem leszel: hogy amikor a gyerekedre nézel, nem azt a felnőtt férfit látod, aki előtted áll- az öbtelt, borotválatlan, büdös, nagyszájú ivadékodat a parkolócéduláival, a kifényesítetlen cipőjével és a bonyolult szerelmi életével-, hanem az összes valakit, aki valaha is volt, egyetlen személlyé gyúrva."

A könyvnek folytatása is van, címe After You, ami ha minden igaz Magyarországon is megjelenik a nyáron.
A könyv 2016. június 6-án újra megjelent a filmes borítóval, ami nekem nagyon-nagyon tetszik! (Türtőztetem magam és nem veszem meg!) Nézzétek milyen szép:

Ha valaki még nem tudná Magyarországon a filmet június 16-ától vetítik (Naná hogy megnézem!), íme az előzetes:



My Review:
ABSOLUTE FAVORITE BOOK!!! The best book I ever read! It's so beautiful! I read it twice, and yes I was crying again!
It's hard to write a review about this book. I needed time to collect my thoughts.
Louisa lost her job and was trying every job she could, because she had to help her parents. She started working in the Traynor house as a social worker. First Will wasn't a likeable character, he was always grumbling, had a bad mood. I could totally understand him.
Will is 35 years old, and 2 years ago he had an accident, a biker ran over him. His spine was heavily injured, he couldn't move his limbs. It's a horrible situation but it's worse for Will because before the accident he was very active. He worked a lot, he was a financial company's co-owner, he was successful and rich. He liked doing sports, liked extreme sports, (active) holidays, he visited a lot of  country. He had a very active sex life, he loved sex, he had a lot of  'girlfriends'. But the accident deprived these things from him. 
He doesn't want to live, he tried to kill himself before but he failed. Then he heard about Dignitas in Switzerland, where they helped people like him to commit suicide. He gave his parents 6 months, so the family hired the always happy Louisa. They wanted will to be happy and be alive.
During 6 months Will changed. He became happier because of Lou. We get to know what he needs to go through, what he can and can't do, what kind of disease he can get, what kind of danger he has to face. Lou has a positive influence on Will, but it's true inversely too. Lou lived in her hometown all of her life, she worked in a coffee shop, she was in a stalling relationship, which didn't make her happy. Will opened up her eyes that life wasn't just this town. She can achieve anything, but she has to live.
The two characters evolved during the story, especially Lou. Will insinuated himself into my heart. We get to know the happy, smart, youthful financial expert (the old Will), and the new Will in the wheelchair who can't  do anything with his life. The truth is Will is suffering. Not just because of his disability, he is suffering because he has a lot of pain, and he has to go through a lot of misery when he gets a disease. His condition isn't going to change, isn't going to improve.
It's not a lightsome story. It's a beautiful, heartbreaking story. Advice: you need a package of handkerchiefs!
Can't wait to read the sequel: After You! And I really can't wait to watch the movie!

0 Megjegyzések